joi, 10 iunie 2010

FIRICEL , FIRUTZ DRAGUTZ

>
Firicel ,asa ii spuneam eu unui motanel tinerel care se aciuase cam de vreo luna ,in curtea casei noastre si pentru care eu azi de dimineata de la prima ora ,nu fac altceva decit pling ,pling si iar pling.
Intr-o seara stateam la masa si aveam usa deschisa si un motanel se aseaza incetisor pe pragul usii si miauna ,sotul atunci s-a ridicat si-a zis ca au iesit pisicile noastre din tzarc ,dar eu am ris pentru ca stiam ca nu e al nostru ,venise si ziua sa ceara de mincare .Semana binisor cu pisica noastra Dory ,era subtirel si de-aia eu i-am spus Firicel .Urmatoarele zile venea dimineata si seara ,minca si disparea ,apoi Firicel nu a mai plecat din curte ,avea linga tzarcul pisicilor ,farfuriile lui cu mincare si apa .Apoi vazind ca eu il alint ,a inceput sa intre in casa ,de citeva ori cind veneam din gradina ,il gaseam dormind pe pat ,venea foarte aproape de mine ,dar nu statea sa pun mina pe el, sa-l mingii ,avea el motivele lui probabil ,cine stie ce patise .Nu pot uita cum se urca pe lemnele de dupa tzarcul pisicilor si baga labuta la pisici ,cum se urca deasupra tzarcului pe plasa si facea jiumbuslucuri ,nu pot uita cum statea el ieri in cusca cu cateii Bijou si Bruno ,cum statea el cu mine cind faceam treaba in casa si mieuna alintat,cind faceam mincare cerea mereu cite ceva...Saptamina trecuta Firicel s-a urcat in mansarda ,am auzit eu ceva zgomot dar am crezut ca se joaca ,cind deodata am vazut ca-mi curge ceva in cap ,daa Firutz facea pipi ,nici macar nu l-am certat ,nu l-am certat nici cind mai fura cite ceva de pe masa ,ma gindeam sa nu-l cert ca pleaca din curte si apoi daca-l gasesc stilcit in strada ,o sa ma simt vinovata si uite ca totusi inevitabilul s-a produs .
Dimineata m-am trezit mai devreme ca de obicei ,am dat apa la catei ca noaptea ei o mai varsa ,am udat putin in gradina ca imediat vine canicula si apoi am luat castronul cu boabe sa dau la pisici ,In fata usii era doar Gratziel -un alt motan care vine sa manince ,mai sta pe la noi dar mai si pleaca .I-am pus lui boabe si inainte sa intru in tzarc ,m-am dus sa-l strig pe Firicel pe unde stiam eu ca se mai ascunde ,am vazut ca nu vine am pus castronul jos si am iesit in strada sa fiu eu linistita ca nu-i in strada dar totusi simteam ca ceva pluteste in aer .La prima vedere iesind pe poarta ,nu se vedea nimic ,insa cind am inaintat mai bine ...Firutz al meu era intins la marginea soselei ,l-am luat in brate ,era cald ,moale ,avea o umflatura la abdomen si pentru ca nu avea singe pe el decit putin la picior ,am crezut in disperarea mea ca poate nu-i mort ,l-am udat cu apa dar degeaba si degeaba ii spuneam eu mereu'sa ai grija Firutz mama pe unde mergi '... Nu imi fac 'mea culpa 'pt ca s-a aciuat la mine ,pt ca multe pisici de pe-aici traverseaza strada si se duc prin cimitir care e f aproape de noi si de cind stau aici 4 pisici am mai vazut moarte in strada ,dar imi pare foarte foarte rau pentru viata lui si sufar la fel cum sufar pentru ale mele sau pentru oricare animal din lumea asta .
Aseara tirziu m-am bucurat ca am scos pozele cu pisicile ,erau si poze cu Firicel ,nu stiam ca nu-l voi mai vedea niciodata in viatza dar ca il voi putea mingiia ,as fi preferat sa nu il pot mingiia niciodata dar sa il vad bucurindu-se de viatza ,dar probabil ca pentru Firicel ,firul vietzii sale scurte, pina aici a avut de depanat ...I-am sapat groapa linga un cires tinar ,asa cum era si el ,o sa-l mai mingii o data ,de doua ori ,de mai multe ori si-apoi n-am sa-l mai vad niciodata...

Firicel

Firicel

Gratziel

Gratziel

6 comentarii:

  1. Ce rau imi pare pentu Firicel...
    Iti inteleg durerea ...
    Macar ,cat a trait , a intalnit o persoana buna si iubitoare ca tine .

    RăspundețiȘtergere
  2. imi pare tare rau Dani... :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Moni si Iana ,va multumesc fetelor pt consolare ,e tare greu...
    Uite acum mi-am adus aminte de o faza ,Firicel de citeva ori intrind in casa ,se mingiia de Hans (cel care nu merge in picioare )si eu ii spun lu Firicel :''e necajit baiatu mama ,tu tare fericit cred ca esti ,alergi toata curtea ,cind la pisici cind la catei ,mincare ai ...'' dar uite ca fericirea asta a lui s-a dus mult prea repede ...

    RăspundețiȘtergere
  4. O Doamne, ce trist. Ce frumusel era.
    Uite Daniela si eu ma confrunt acum cu o perioada grea, boala sotului plus ca Murdarici nu a mai aparut de mai bine de o saptamana. Ceva imi spune ca i s-a intamplat ceva si nu o voi mai vedea. Dar oricat de multe am facut pt ea, de la cusca, la tratamente, papa si alte celea, ea tot viata strazii a ales-o. Banuiam ca intr-o buna zi ceva o sa i se intample in strada, dar e greu sa accepti ca nu o sa-i mai vezi. Si cu ea impreuna a disparut si Schiopatel. Mi-e tare dor de ei si sper inca intr-o minune. Dar mai mult de atat chiar nu pot sa fac. Eu i-am oferit, ea a ales.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi pare rau pt catelusi si mai ales pt boala sotului ,dar pt ca sinteti OAMENI buni ,se va termina cu bine .

    Eu cu pisicile astea salbatice ,efectiv n-am nici o putere ,le vad traversind strada incolo incoace ,pe garduri ,prin cimitir dupa sopirle ,nu ma pot apropia de ele ,cind le pun mincare trebuie sa ma indepartez ca sa vina sa manince .Tare ma tem ca s-o fi dus si Gratziel dupa Firicel ,caci ieri n-a venit :(si daca s-o fi intimplat ceva cu el ,azi dimineatza au umblat cu masina sa stringa gunoiul de la case si iti dai seama...off .

    RăspundețiȘtergere
  6. ...dupa 3 zile de absenta Gratziel a venit aseara in vizita ,a venit cu un alt motan tigrisor ,au mincat ,au stat un pic pe iarba si apoi au plecat ,mititeii de ei...

    RăspundețiȘtergere